Sari la conținutul paginii
Întreținere 7 min de citit

Cheltuielile pe număr de persoane la bloc: ce se împarte, cine se declară și cum se modifică

Cheltuielile pe număr de persoane sunt cele care nu pot fi măsurate pe fiecare apartament, dar depind de câți oameni locuiesc în bloc: salubrizarea, energia pentru lift și scară, apa acolo unde nu există contoare. Regula e simplă: costul total se împarte la numărul total de persoane, iar fiecare apartament plătește pentru câte persoane are, dar disputele apar la întrebarea „cine se numără?”. Răspunsul e în art. 82 din Legea nr. 196/2018.

Ce cheltuieli se împart pe număr de persoane

Legea definește aceste cheltuieli ca fiind ale serviciilor de utilități de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în condominiu și care nu pot fi individualizate pe apartament prin dispozitive de măsurare (art. 82 alin. 1). Concret (alin. 2):

  • apa rece, apa caldă și canalizarea;
  • combustibilul pentru prepararea apei calde de consum;
  • energia electrică pentru instalațiile comune, inclusiv pentru lift;
  • colectarea deșeurilor menajere și vidanjarea.

Atenție la apă: unde apartamentele au apometre, apa se repartizează pe consum (art. 83). Pe persoane rămâne doar ce nu se poate individualiza: de exemplu, diferența dintre contorul general și suma apometrelor, dacă asociația a hotărât așa. La lift, persoanele de la subsol, demisol, parter, mezanin sau etajul 1 (în clădirile fără mezanin) pot fi scutite de energia liftului prin hotărârea adunării generale (art. 75 alin. 5). Vezi cine plătește liftul.

Cine intră în numărul de persoane

  • Persoanele cu domiciliul în apartament. Comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană (art. 82 alin. 4).
  • Persoanele care locuiesc temporar, cel puțin 15 zile pe lună, dacă adunarea generală a hotărât să fie luate în calcul (alin. 5).
  • Chiriașii și comodatarii care locuiesc efectiv în apartament.
  • La spațiile cu altă destinație (birou, cabinet), persoanele care desfășoară activități acolo: numărul lor se trece în convenția semnată la schimbarea destinației spațiului (art. 40 alin. 2).

Regulile concrete (cum se declară persoanele, de la ce lună se aplică o modificare, ce înseamnă „temporar”) se stabilesc printr-un regulament aprobat de comitetul executiv (art. 82 alin. 3). Regulamentul e un document al asociației, pe care orice proprietar îl poate cere (art. 28 alin. 1).

Obligația de a anunța schimbările: 10 zile

Proprietarul trebuie să anunțe în scris președintele asociației, în 10 zile, orice schimbare în numărul membrilor familiei (decese, căsătorii, nașteri), persoanele luate în spațiu și chiriașii sau comodatarii, de la semnarea contractului (art. 30 alin. 1–2). Pentru asta poți folosi modelul de declarație pentru numărul de persoane, iar pentru un apartament închiriat, notificarea către asociație.

Până primește declarația, asociația calculează cu numărul de persoane pe care îl are în evidență. Corecturile pentru lunile anterioare, dacă se fac, urmează regulamentul comitetului executiv. De aceea declarația la timp e în interesul proprietarului.

Apartamentul nelocuit și absențele de cel puțin 15 zile

Dacă adunarea generală a hotărât, proprietarii și chiriașii pot cere în scris scutirea de la cheltuielile pe persoană pentru perioadele în care nu locuiesc în apartament; perioada stabilită trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună (art. 82 alin. 5).

Scutirea privește doar cheltuielile pe persoană. Rămân de plată cheltuielile pe cota-parte indiviză (reparații, curățenie, salarii și indemnizații, asigurare), fondurile și, unde există apometre, consumul înregistrat. Niciun proprietar nu e scutit de cheltuielile comune pentru că renunță să folosească o parte din proprietatea comună (art. 75 alin. 4). Un apartament nelocuit plătește deci, de regulă, mai puțin, dar nu zero.

Exemplu de calcul

Un bloc are 46 de persoane declarate. Energia electrică pentru scară și lift a costat 460 de lei, iar salubrizarea, 690 de lei: 10 lei, respectiv 15 lei de persoană, adică 25 de lei de persoană pe lună.

ApartamentPersoaneEnergie (10 lei/pers.)Salubrizare (15 lei/pers.)Total pe persoane
Ap. 31101525 lei
Ap. 83304575 lei
Ap. 1244060100 lei
Ap. 15 (nelocuit, scutire aprobată)0000 lei

Apartamentul 15 nu plătește partea pe persoane, dar plătește în continuare cota lui la curățenie, la reparații și la fonduri. Când un apartament trece de la o persoană la zero, costul pe persoană crește puțin pentru ceilalți. De aceea regulile trebuie hotărâte și afișate, nu aplicate de la caz la caz. Pentru o singură cheltuială, poți încerca împărțirea în calculatorul de repartizare.

Ce poate cere asociația și ce nu

  • poate cere o declarație scrisă, cu numărul de persoane și data de la care se schimbă;
  • nu are nevoie, pentru acest calcul, de codul numeric personal sau de copii după actele de identitate ale celor care locuiesc în apartament: datele cerute trebuie să fie minime (vezi nota de informare GDPR);
  • nu afișează la avizier numele persoanelor din apartament;
  • într-o dispută, contează regulamentul comitetului executiv și hotărârea adunării generale: fără ele, asociația are o poziție slabă, iar proprietarul poate contesta lista în 10 zile (art. 28 alin. 3). Vezi modelul de contestație.

În BlocPay, numărul de persoane stă pe fișa fiecărui apartament și intră în calcul la toate cheltuielile repartizate pe persoană, inclusiv la diferența de apă, dacă alegi regula pe persoane. Când apartamentul e închiriat printr-o agenție care folosește BlocPay Chirii, numărul de persoane din contract vine ca cerere, pe care administratorul o aplică sau o respinge. Vezi programul de calcul al întreținerii.

Întrebări frecvente

Ce cheltuieli se plătesc pe număr de persoane la bloc?

Potrivit art. 82 din Legea 196/2018, cheltuielile care nu pot fi individualizate prin contoare: apa rece, caldă și canalizarea (acolo unde nu se măsoară pe apartament), combustibilul pentru prepararea apei calde, energia electrică pentru instalațiile comune, inclusiv liftul, colectarea deșeurilor menajere și vidanjarea.

Plătesc întreținere dacă nu locuiesc în apartament?

Da, pentru cheltuielile pe cota-parte indiviză (reparații, curățenie, salarii, asigurare) și pentru fonduri: niciun proprietar nu e scutit de cheltuielile comune pentru că nu folosește proprietatea comună (art. 75 alin. 4). Pentru cheltuielile pe persoană poți cere scutirea în scris, dacă adunarea generală a hotărât acest lucru, pentru absențe de cel puțin 15 zile pe lună (art. 82 alin. 5).

În cât timp anunț asociația că s-a schimbat numărul de persoane?

În 10 zile, în scris, către președintele asociației: la decese, căsătorii, nașteri, persoane luate în spațiu sau la închirierea ori împrumutarea locuinței (art. 30 din Legea 196/2018).

Se iau în calcul persoanele care stau temporar în apartament?

Dacă adunarea generală a hotărât acest lucru, da: comitetul executiv stabilește cotele pe persoană pentru cei care locuiesc temporar, cel puțin 15 zile pe lună (art. 82 alin. 5).

Chiriașul intră în numărul de persoane?

Da, dacă locuiește în apartament. Proprietarul anunță asociația în scris, în 10 zile de la semnarea contractului de închiriere (art. 30 alin. 2), iar față de asociație tot proprietarul răspunde pentru plata întreținerii.

Gestionează-ți asociația mai ușor

Pune în practică tot ce ai citit, cu listele automate, evidența încasărilor și registrele din BlocPay.